EN

Jak svět doopravdy funguje

Vaclav Smil


Mistrovské dílo o principech světa, které ohromilo i Billa Gatese
Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy moderní společnosti, počínaje energiemi přes globalizaci až po výzvy čekající v budoucnosti. Abychom mohli začít řešit problémy, musíme nejdříve pochopit základní fakta. S touto fascinující publikací to bude mnohem snazší.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název How The World Really Works?
Původní jazyk angličtina
Překladatel Ivo Magera
Počet stran 400
EAN 9788076624597
Datum vydání 02.03.2023
Věk od 15
Formát 135x190 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice TEMA
Hmotnost 0,533
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy moderní společnosti, počínaje energiemi přes globalizaci až po výzvy čekající v budoucnosti. Abychom mohli začít řešit problémy, musíme nejdříve pochopit základní fakta. S touto fascinující publikací to bude mnohem snazší.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Iva Šindelková
Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia. Vaclav Smil je autorem více než 30ti knih o životním prostředí, energii, potravě a historii technologického pokroku. Musím připustit, že vědomě toto bylo vystoupení z mé komfortní zóny. Ostatně člověk má pravidelně číst informace z oblastí, ve kterých se nepohybuje, či se jimi nezabývá, nestuduje či v nich nepracuje. Anotace knihy nabízí čtenáři pohled na to, jak náš komplikovaný svět funguje. Pravda, data v knize se na první pohled mohou jevit jako ohromující, ovšem kniha je napsána smysluplně, jednotlivé kapitoly jsou tematicky rozděleny: • Energie • Produkce potravin • Materiální svět • Globalizace • Riziko • Životní prostředí • Budoucnost Autor přehledně představuje problematiku, na jejímž základě svět funguje a dokáže data dát do takových souvislostí, že i člověk ze zcela jiného oboru začíná mít alespoň představu, jak jsou určité záležitosti spolu vzájemně propojené. A věřte mi, jsou to informace, které se dotýkají každého jednotlivého z nás, ať si to již připouštíme, či ne. Už nikdy nebudete jíst kuře bez toho, aniž byste si představili adekvátní množství ropy představující energii, jaká je potřeba k tomu, než se kuře dostane na váš stůl. Pro vaši představu - 1kg kuřecího masa na jídelním stole znamená energii 300-350 ml ropy (polovina láhve vína, u méně efektivních výrobců až láhev celá). Představa, respektive informace médií, že veganská strava znamená úsporu energetických nákladů je mylná. Je tomu právě naopak. Globalizace není ekvivalentem přírodních sil, ale panuje shoda, že jde o lidský výtvor, který v určitých směrech zašel příliš daleko a je třeba jej korigovat. Obydlení Marsu je v tuto chvíli pouze sci-fi teorie, protože k tomu bychom potřebovali být jako lidstvo geneticky upravení a mít vlastnosti pozemských želvušek, abychom vůbec mohli na Marsu existovat. Že lidé až z 30-40% plýtvají potravinami. Co se týče problematiky globalizace - že o vzduch se až zas tak bát nemusíme, ovšem velmi reálný je do budoucna nedostatek vody a jedním z důvodu je její nerovnoměrné rozšíření. A že již v roce 1861 a do konce století Svante Arrhenius publikoval první hodnoty zvýšené teploty zemského povrchu vyplývající z případného zdvojnásobení atmosférického CO2 (+4°C). Od té doby potvrzují další výpočty nárůst v rozmezí 1,5°C – 4,5°. Kromě toho, že se tyto výzkumy musí zaplatit a za těžké peníze se vytváří různé „committee“, které maximálně potvrdí potvrzené, se ve výsledku neděje nic. Lidstvo má v rukách hodnotná data a je jen na nás, jak je využijeme nejen pro záchranu nás, ale i dalších generací.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Vaclav Smil

Vaclav Smil

Vaclav Smil (1943) je autorem více než třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku. Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. Je prvním neamerickým držitelem ocenění Award for Public Understanding of Science and Technology organizace American Association for the Advancement of Science. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers (první stovka nejvlivnějších globálních myslitelů). Je také členem Královské vědecké společnosti a držitelem druhého nejvyššího kanadského vyznamenání Order of Canada. Smilovy knihy obdivuje a doporučuje Bill Gates a Smil se soukromě stýká také se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM