EN

Zatmění

Jo Nesbo


Měsíc se zalévá krví. Třináctý případ Harryho Holea.
Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud Harry do deseti dnů najde skutečného vraha, zachrání několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře prodávajícího kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavé zatmění se neúprosně blíží.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr detektivka
Číslo dílu 13
Jazyk čeština
Původní název Harry Hole 13
Původní jazyk norština
Řada Harry Hole
Počet stran 544
EAN 9788076624757
Datum vydání 24.04.2023
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,69
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud Harry do deseti dnů najde skutečného vraha, zachrání několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře prodávajícího kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavé zatmění se neúprosně blíží

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Harry Hole"

Audio

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Již třináctý případ Harryho Holea. Tentokrát se Harry vrací domů z Los Angeles, postaví vyšetřovací tým ze samých odpadlíků a do deseti dnů má odhalit vraha a tím zachránit hned několik lidí. Toto bylo moje první setkání jak s touto sérii, tak i se samotným autorem. Trochu jsem se bála, přeci jenom dvanáct dílů Harryho již bylo, ale kniha se dala číst i bez znalosti předchozích příběhů, ale… Samozřejmě knihu více ocení fanoušci, kteří sérii čtou od začátku. Neznám Harryho minulost, takže jsem nějaké narážky a vzpomínky na minulost nepochopila nebo nedokázala ocenit. Nemám k postavám žádný vztah, tak jsem ten příběh nemohla tolik prožít. Ale naprosto chápu, že si čtenář Harryho zamiluje a kdybych četla knihy hezky popořadě, tak věřím, že budu jásat nadšením. Celá kniha je čtivá, svižná, i když chvíli trvalo, než jsme se dostali k samotnému vyšetřování. To tu je ukázáno hezky po dnech a na tom skvěle můžeme sledovat pokroky v pátrání. Je to chytrý příběh, dobře promyšlený, i když něco bylo až dost odborné. Bavilo mě, jak si autor hraje se čtenářem a dokáže ho skvěle zmást. Já osobně mám raději kratší thrillery, kolem 350 stran je to ideální. Zatmění má více jak 500 stran, a i když to bylo zajímavé, klidně bych to zkrátila. Celkově za mě rozhodně jedna z lepších kriminálních sérií.
Iva Šindelková
Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia. Mé první setkání s Jo Nesbøem v knižní podobě. Sněhuláka jsem viděla ve filmovém zpracování, tudíž jsem věděla, do čeho jdu a že si autor nebere žádné servítky. Čtivost mě nezklamala. Přirovnala bych to s dobře rešeršovaným pozadím příběhu a čtivostí autora Lee Childa. Rozdíl je v tom, že u Jacka Reachera čtenář ví většinou celkem brzy po kom Reacher půjde a zajímá ho, jakým způsobem záporáka/záporáky Reacher dostane. V případě příběhů Harryho Holea je to o něčem jiném. Tady je čtenář do poslední chvíle schválně autorem strategicky odváděn ze stezky, v příběhu se prolíná několik postavových propletenců a čtenáři je viditelně podávána částečná informace, kdy na závěr nevěřícně kroutíme hlavou, jakýže to scénaristicky-dějový oříšek na nás autor přichystal. Knížka není nic oddechového, Jo se nebojí dotknout se náročných témat. Postavy a příběh vám zůstává v hlavě a chcete co nejdříve zjistit, jak se zauzlenec rozplete a jestli odhadujete zláče správně. A jako třešničku na dortu Jo do příběhu elegantně naservíruje semínko pro příští detektivní případ Harryho. Jo rozepsal velkou škálu charakterů, hlavní hrdina není žádný svatoušek, má na krku vymahače, prožil si peklo, na světě mu toho proč žít moc nezůstává, chce se upít, ale stále má svou integritu, svůj brilantní úsudek, své znalosti a zkušenosti, které z něj činí nejlepšího soukromého detektiva, který je jedinou možností jak případ vyřešit. Dá dohromady skromný tým zkorumpovaného policisty, psychologa, který umírá na rakovinu a bývalého taxikáře, prodejce drog. V tomto případě je nejenom čas největší nepřítel, ovšem stejně tak policejní oddělení, pro které by byla ostuda případ vražd nevyřešit a stejně tak jsou Harrymu a případné oběti v patách krvechtiví a senzacechtiví redaktoři a čtenáři novinových plátků. Případ se mi líbil a uvažuji o tom, že bych si přečetla předcházející případy Harryho. Trošku mě osobně vadí styl, kdy vědomě a bez skurpulí autor naznačí například nastalý rozhovor, ve kterém se dotyční baví, abychom my čtenáři zjistili obsah až posléze v rámci autorova načasování. Já to respektuji, a celkem jsem si vždy i řekla „no tak to jsem zvědavá, co zase vymňoukli“, tak se to dozvím později. Ovšem při častějším využívání takovéhoto stylu by mě to asi přestalo bavit. Proto například Lee Child a Reacherovy příběhy mě nikdy neomrzí číst. Ale na to mám Jo Nesboa až příliš málo načteného. A i přesto mohu vřele doporučit.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jo Nesbo

Jo Nesbo

Jo Nesbo je světoznámý norský spisovatel a hudebník, proslul zvláště sérií kriminálních románů s vrchním komisařem Harrym Holem, z nichž první vyšel již v roce 1997. Píše ale také thrillery, povídky či knihy pro děti, v nichž jako hlavní postava vystupuje potrhlý vynálezce doktor Proktor. Za svou tvorbu získal řadu domácích i zahraničních literárních ocenění. Jeho knihy se dočkaly překladu do více než padesáti jazyků a celosvětově se jich prodalo již přes 55 milionů.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM