EN

Český bůh

Hovory o historii, víře a ateismu

Zdeněk Jančařík, Stanislav Balík, Jaroslav Šebek


Kde se bere český "něcismus"? O naší historii, víře a nevíře
Rozhovor salesiána Zdeňka Jančaříka s historiky Stanislavem Balíkem a Jaroslavem Šebkem poodhaluje skrytá zákoutí českých dějin. Jak je to s vírou v národě svatého Václava a Josefa Švejka?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 312
EAN 9788076018235
Datum vydání 29.05.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,518
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Rozhovor, který vedl Zdeněk Jančařík s historikem Jaroslavem Šebkem a Stanislavem Balíkem, je pohledem na české dějiny od samotných počátků až do současnosti. Zasvěcený a živý trojrozhovor se zaměřuje na ústřední otázku: jak je to s vírou a nevírou Čechů, často považovaných za jeden z nejateističtějších národů Evropy? K nejdůležitějším tématům patří příchod křesťanství a přetrvávání pohanství, husitské reformní hnutí a ničivé husitské války, baroko, osvícenství a národní obrození, První republika, křesťané za komunistického režimu, reformní 60. léta i skrytá církev. Nechybí klíčové postavy pro vztah Čechů k víře a náboženství: Palacký, Masaryk, Jirásek, kardinálové Beran a Tomášek. K zajímavosti knihy přispívají i vložené rozhovory s jezuitou Miroslavem Heroldem, publicistou a spisovatelem Jiřím Peňásem a filosofkou Terezou Matějčkovou.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit

Recenze

lidovky.cz - O Bohu v zemi údajných ateistů. Stručná a zkratkovitá kniha Český bůh nikomu nic nevnucuje

...„Opravdu se po vzniku Československa někdy křtilo ve jménu republiky nebo Masaryka? Stává se u nás z dříve spíše lidové katolické církve církev elit? Kniha Český bůh: Hovory o historii, víře a ateismu hledá odpovědi nejen na tyto otázky."...
NAPIŠTE NÁM