EN

Můj rok 1952

Irena Tatíčková


Zpátky do minulosti! Tentokrát do roku 1952.
Vydejte se strojem času do temného období roku 1952! Do skonu diktátora J. V. Stalina, který předznamenal aspoň úsvit naděje na zlepšení mezinárodní situace, sice zbývaly už jen měsíce, ale to tehdy ještě nikdo nevěděl. Ale i v nejtemnějších obdobích dokáží lidé prožívat chvíle štěstí, zamilovat se, přivést na svět děti, radovat se ze života. A třeba se bavit v kině na pohádce Pyšná princezna, nebo fandit Emilu Zátopkovi při jeho trojnásobném vítězství na olympiádě v Helsinkách.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 200
EAN 9788026510451
Datum vydání 20.01.2022
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,622
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Vydejte se strojem času do temného období roku 1952! Do skonu diktátora J. V. Stalina, který předznamenal aspoň úsvit naděje na zlepšení mezinárodní situace, sice zbývaly už jen měsíce, ale to tehdy ještě nikdo nevěděl. Studená válka byla v plném proudu, v Koreji zuřila válka skutečná a ta třetí světová byla reálnou hrozbou. O tom, že by díky prudkému rozvoji zbraní hromadného ničení, mohla znamenat i konec naší civilizace, obyvatelé planety Země věděli. Přesto žili své životy jako mnoho generací před nimi a naštěstí i po nich. Bavili se novými filmy, jako byl muzikál Zpívání v dešti nebo western V pravé poledne s Gary Cooperem v hlavní roli, obdivovali mladičkou královnu Alžbětu II., která právě nastoupila na britský trůn, nebo Marilyn Monroe, jejíž fotografie se tehdy poprvé dostala na obálku časopisu Life, a pochutnávali si na prvních „proklatě dobrých kuřatech“ v nově otevřeném řetězci rychlého občerstvení Kentucky Fried Chicken.

V Československu začala revoluce požírat svoje děti. Kromě mnoha jiných, nevinných obětí režimu, byli souzeni a popravováni už i čelní komunisté – v čele se samotným někdejším generálním tajemníkem strany Slánským. Češi a Slováci si museli zvyknout na marasmus doby, nekonečné fronty na různé zboží, přídělový systém, neustálou hrozbu měnové reformy i všudypřítomnou propagaci komunistického režimu. Kýčovité plakáty s rozzářenými úsměvy pionýrů, dělníků a pracujících žen kontrastovaly s každodenní zkušeností, a především s osudy mnoha tisíců pronásledovaných. Ale i do tohoto roku se vrací šťastné vzpomínky těch, kteří ho zažili. I v roce 1952 se uzavíraly sňatky, rodily děti, mladí prožívali první lásky. Na plátna se dostala kultovní pohádka Pyšná princezna, lidé si zpívali Ten umí to a ten zas tohle a se zatajeným dechem sledovali bezkonkurenční olympijské úspěchy Emila Zátopka, který se právě v roce 1952 stal světovou legendou.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM