EN

Můj rok 1953

Alena Breuerová


Státní pohřby, měnová reforma i začátek vlády Alžběty II. Vítejte v roce 1953.
Rok 1953 opravdu nelze označit jako historicky nevýrazný. Začátkem března umírá Josif Stalin. Cestou z generalissimova pohřbu nastydne československý prezident Klement Gottwald a o několik dní později se chystá státní pohřeb i v Praze. Druhým dělnickým prezidentem se stává Antonín Zápotocký. Image bodrého muže z lidu mu přináší řadu příznivců, většinu ovšem ztrácí s příchodem měnové reformy. Co dalšího se dělo u nás i ve světě? Pojďte to zjistit!
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr non-fiction
Ilustrátor ČTK
Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 240
EAN 9788026511090
Datum vydání 19.01.2023
Věk od 14
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,709
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Rok 1953 opravdu nelze označit slovy historicky nevýrazný. Posuďte sami: začátkem března umírá na své dače u Moskvy Josif Stalin. Cestou z generalissimova pohřbu nastydne československý prezident Klement Gottwald a o několik dní později se chystá státní pohřeb i v Praze. Druhým dělnickým prezidentem se stává Antonín Zápotocký.

Image bodrého muže z lidu mu sice přináší řadu příznivců, většinu z nich ovšem ztrácí prvního červnového dne, kdy je vyhlášena měnová reforma.

Kontroverzní bratři Mašínové se prostřílejí na vysněný Západ, v Londýně je korunována Alžběta II. a John Kennedy se žení s Jacqueline Lee Bouvierovou. Mají před sebou ještě deset let – až do osudných výstřelů v texaském Dallasu. Žádné další dny už ovšem nečekají manžele Rosenbergovi, kteří jsou popraveni za údajné vyzrazení tajemství atomové bomby Sovětům.

V Československu začíná vysílat televize, na nejvyšší hoře světa poprvé stane lidská noha a v Londýně je založena první Linka důvěry na světě.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Alena Breuerová

Alena Breuerová

Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM