EN

Lvice na švédském trůně

Švédské královny

František Stellner, Šárka Stellner


Švédské královny a manželky švédských králů.
Švédsko je zemí, která byla vždy monarchie a nikdy nepoznala totalitu. Do její historie vždy významně promlouvaly švédské panovnice i manželky švédských králů a právě jim je věnována tato populárně-naučná kniha. Ve švédských dějinách také nechybí ani česká stopa, počínaje kněžnou Doubravkou a konče dcerami Habsburků na švédském trůně.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 384
EAN 9788074074165
Datum vydání 26.01.2023
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Garamond
Edice Historie
Hmotnost 0,605
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Když se řekne Švédsko, vybavíme si především firmu Ikea, knäckebrot, Volvo, krásnou přírodu s losy a soby, hudební skupinu ABBA, severské detektivky nebo příběhy Astrid Lindgrenové. Také je to ale země, která vždy byla královstvím, nikdy nezažila republiku ani totalitu a vždy jí panovali králové a královny. V této populárně vědecké knize nabízíme portréty švédských královen, ať už vládnoucích panovnic nebo manželek králů, protože téměř všechny hrály v historii mnohem aktivnější roli, než je jim tradičně přisuzována. V knize jsme se soustředili zejména na pětici královen, které skutečně panovaly jako vladařky nebo regentky. Zatímco v éře bájných valkýr a štítonošek by nebudily nejmenší pozornost, v křesťanské epoše byly považovány za nešťastnou a provizorní výjimku.

Některé švédské královny měly vazbu k českým dějinám a dynastiím. Hned v 10. století byla první královna Sigrid možná dcerou Doubravky České. Ve 12. století byla Richenza Polská vnučkou našeho prvního krále Vratislava II. Přemyslovce. Ve 13. století byli Žofie Dánská s Erikem IV. prarodiči české a polské královny Elišky Rejčky, manželky Václava II. a Rudolfa Habsburského. Krev českých králů kolovala v žilách Kateřiny Jagellonské, manželky Jana III. Vasy.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM