EN

Želví grafika

Exkurze do programování, geometrie a umění

Radek Pelánek


Naučte se programovat s želvou
Želví grafika je způsob, jak vykreslovat zajímavé obrázky pomocí několika elementárních příkazů („jdi dopředu“, „zatoč doprava“) a základních programátorských konstrukcí (cykly, proměnné, funkce). Je to osvědčený nástroj pro výuku programování a matematiky - používá se úspěšně od 60. let 20. století, je velmi intuitivní a lze ji využít už s dětmi na prvním stupni základních škol.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 80
EAN 9788025149058
Datum vydání 18.01.2018
Věk od 14
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,2
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Želví grafika je způsob, jak vykreslovat zajímavé obrázky pomocí několika elementárních příkazů („jdi dopředu“, „zatoč doprava“) a základních programátorských konstrukcí (cykly, proměnné, funkce). Je to osvědčený nástroj pro výuku programování a matematiky – používá se úspěšně od 60. let 20. století a existuje řada prostředí, ve kterých ji lze realizovat. Je velmi intuitivní a lze ji využít už s dětmi na prvním stupni základních škol. Současně však přirozeným způsobem poskytuje prostor i pro procvičení netriviálních matematických a programátorských pojmů, jako jsou rekurze nebo goniometrické funkce.

Kniha systematicky pokrývá celou škálu využití želví grafiky. Obsahuje velké množství obrázků, které slouží pro vysvětlení principů a jako výzvy k řešení, ať už v rámci výuky nebo samostatného vzdělávání.

Kniha mimo jiné zodpoví následující otázky:

  • Jak se kreslí domeček?
  • Dokážete vypočítat úhel hvězdy?
  • Kolik proměnných potřebujete na spirálu?
  • Jak vypadá dračí křivka?
  • Kde všude lze najít Kochovu vločku?
  • Je indické umění rekurzivní?
  • A co s tím vším má společného želva?

Errata najdete na stránce knihy (www.albatrosmedia.cz) v sekci Soubory ke stažení.

O autorovi:

Radek Pelánek učí na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity Brno. Má bohaté zkušenosti s výukou programování, mj. vede úvodní kurz programování, který má ročně zapsáno přes 600 studentů. Je spoluautorem více než 50 odborných prací a autorem 9 knih.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Radek Pelánek

Radek Pelánek

Radek Pelánek je dlouholetým organizátorem velkých šifrovacích her pro dospělé, jako je Tmou nebo Sendvič. Připravuje nejrůznější šifrovací hry pro zvídavé děti, podílí se na tvorbě zážitkových akcí pro děti i dospělé. Je autorem řady knih, které se mimo šifer a her věnují i výuce a často obě oblasti spojují. Jako vysokoškolský učitel a výzkumník rád experimentuje a zaměřuje se na to, jak mohou být počítače nápomocné při učení.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM