EN

Protože bloudíme, je o čem mluvit

Jan Žaloudík, Jaroslava Sladká


Rozhovor se špičkovým onkologem, který zasvětil život léčbě rakoviny
Český lékař, politik a emeritní ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík je expertem na boj s rakovinou. Celý život zasvětil hledání vhodného druhu léčby pro konkrétní pacienty a možností, jak lépe zajistit onkologickou péči a prevenci pro všechny. Rozhovor, jejž s ním vedla Jaroslava Sladká, se nevěnuje jen medicíně, ale představuje i občana Jana Žaloudíka: děkana, senátora, rybáře a moravského patriota s trochu kacířskými názory na svět.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788076012790
Datum vydání 02.03.2020
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,324
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Český lékař a politik prof. Jan Žaloudík je renesanční osobností, jakých se nám v tuzemsku příliš nedostává. Socha naděje, kterou přivezl z Vietnamu, ztělesňuje jeho přání i naději, že se nám podaří rakovinu přemoci. Souzní přitom s poselstvím Marie Sklodowské-Curie: „Problém rakoviny se nevyřeší ozařováním ani chirurgickými zákroky – vyřeší se na laboratorních stolech.“ Zásadní je rozpoznat, na jaký typ léčby je nádor u konkrétního člověka nejcitlivější.

Rozhovor, který s ním vedla Jaroslava Sladká, se nevěnuje jen medicíně – představuje i občana Jana Žaloudíka: jako bývalého studenta i děkana, trampa i rybáře, stále ještě senátora a moravského patriota s trochu kacířskými názory na svět.

Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. (*1954) vystudoval Lékařskou fakultu UJEP v Brně, od r. 1998 je docentem v oboru chirurgie na LF MU, o pět let později se stal profesorem. Je emeritním ředitelem Masarykova onkologického ústavu v Brně a senátorem Parlamentu České republiky, kde působí jako místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Publikuje a přednáší o onkochirurgii, preventivní onkologii a organizaci zdravotnictví a věnuje se popularizaci poznatků o zhoubných nádorových onemocněních.

PaedDr. Jaroslava Sladká

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Žaloudík

Jan Žaloudík

Český lékař, chirurg, onkolog, senátor a emeritní ředitel Masarykova onkologického ústavu prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., je expertem na boj s rakovinou. Svůj život zasvětil hledání vhodného druhu léčby pro konkrétní pacienty i možností, jak lépe zajistit a organizovat onkologickou péči a prevenci pro všechny. Vystudoval Lékařskou fakultu UJEP v Brně, od r. 1998 je docentem v oboru chirurgie na LF MU, o pět let později se stal profesorem. Dlouhá léta působil jako ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a senátor Parlamentu České republiky. Publikuje a přednáší o onkochirurgii, preventivní onkologii a organizaci zdravotnictví a věnuje se popularizaci poznatků o zhoubných nádorových onemocněních.
Zobrazit profil autora

Jaroslava Sladká

Jaroslava Sladká

PaedDr. Jaroslava Sladká do roku 1991 působila ve školství, poté v Centru nezávislé žurnalistiky: přispívala do týdeníku Fórum, do Literárních novin, Lidových novin, Scény a Lidové demokracie. Podílela se na osvětových pořadech České televize z cyklů Diagnóza a Rodinný lékař. V rámci fóra Věda žije! spolupracovala s Akademií věd ČR, spolupracuje s Českou lékařskou akademií. Je šéfredaktorkou časopisu Medicína.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM