EN

Vlčice

Rozhovory s Magdou Vášáryovou a Ivou Brožovou

Karel Hvížďala


Vlčice, tak se v Anglii přezdívá sedmi silným a kontroverzním královnám. Karel Hvížďala si toto pojmenování vypůjčil pro portrét dvou silných žen, které představuje ve své knize. I Magda Vášáryová (která kandidovala na slovenskou prezidentku) a Iva Brožová (která vyhrála spor s českým prezidentem) jsou velmi inteligentní a ambiciózní a svými nebojácnými postoji vyvolávaly ve společnosti rovněž často divoké reakce.

Detailní informace

Žánr rozhovor
Jazyk čeština
Původní název Vlčice
Počet stran 288
EAN 9788020445896
Datum vydání 29.09.2017
Věk od 16
Formát 120x185 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,439
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Vlčice, tak se v Anglii přezdívá sedmi královnám, jež vládly od XII. století až po éru Tudorovců, která začala na konci XV. století. Tyto panovnice vynikaly velkou inteligencí, měly vnitřní mužskou sílu, vyvolávaly divoké reakce. Jejich pojmenování si známý český novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala vypůjčil pro portrét dvou silných žen, které představuje ve své nové knize.

I Magda Vášáryová (která kandidovala na slovenskou prezidentku) a Iva Brožová (která vyhrála spor s českým prezidentem) jsou velmi inteligentní a ambiciózní, svými postoji vyvolávaly rovněž často divoké reakce a pocházejí z tradičních měšťanských učitelských rodin, jejichž členové v minulém století měli dost odvahy postavit se proti oběma vládnoucím nenormalitám. Proto od malička věděly či alespoň tušily, že legitimování myšlenek autoritou, obecným míněním nebo sociálním vytvářením pravdy je odporné a nebezpečné.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Karel Hvížďala

Karel Hvížďala

Karel Hvížďala (* 16. 8. 1941 v Praze), novinář, spisovatel a esejista. V šedesátých letech pracoval v Mladém světě, po normalizaci v nakladatelství Albatros, od roku 1978 do roku 1990 žil v exilu v SRN, kde spolupracoval s RFE, Deutschlandfunkem, BBC a psal rozhlasové hry. Od roku 1990 byl předsedou představenstva společnosti MAFRA a od roku 1994 spoluzakladatelem a spoluvydavatelem newsmagazínu Týden. Vydal více než třicet knih rozhovorů, mimo jiné s Václavem Havlem, Václavem Bělohradským, Magdou Vášáryovou, Karlem Schwarzenbergem, Jacquesem Rupnikem, pět próz a přes dvacet rozhlasových her. V roce 2020 vyšly jeho vzpomínkové knihy pod názvem Věta jako povolání. V roce 2023 dokončil pro Karlovu univerzitu trilogii s Jiřím Přibáněm: Hledání dějin, Hledání odpovědnosti a Hledání smyslu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM